Głośna praca skrzyni biegów lub sprzęgła

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ptrd
    Classic
    • 2010
    • 19

Pozdrowienia dla Pskosz'a zaparkowanego pod firmą
    Piotrek
  • arunia
    Drive
    • 2009
    • 48

witam.mam pewien problem a mianowicie:niedawno wymieniałem skrzynie w swojej oktawce(1,6akl-standard).kupiłem drugą,ze śrubami zamiast nitów.po wymiani skrzyni zauważylem że pracuje ona dużo głośnij niż ta stara.pomyślałem sobie że pewnie się ogarnie ale nistety chałasuje dalej.powoli zaczołem się przyzwyczajać,ale ostatnio zauważyłem że jeżeli mam wciśnięty pedał sprzęgła to chałas milknie a jak puszczam chałasuj nadal.zaczołem sie zastanawiać czy to przypadkiem nie sprzęglo,ale przy wymianie skrzyni wymieniłem caly komplet.nie wiem co o tym mysleć....... miał ktoś podobny problem ?
    CHUDY

Komentarz

• robekcool
      RS
      • 2009
      • 2041
      • Octavia II (1Z3)
      • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

czy w skład kompletu sprzęgła weszło też łożysko oporowe? jak nie to ono może ci dokuczać. jeśli tak to winy szukałbym w zużytych elementach s.b. za mało opisałeś warunki występowania i objawy-podczas jazdy, na postoju, bieg jałowy, wycie, szum???
      www.k-mot.pl
      Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
      Autoholowanie.
      Robert Kulma

Komentarz

• arunia
        Drive
        • 2009
        • 48

kupiłem cały komplet więc łożysko było w komplecie.podczas jazdy daje sie słychać dziwny dzwięk;niby szum niby łoskot.tak samo chalasuje na biegu jałowym a po naciśnięciu sprzęgła cisza jak makiem zasiał
        CHUDY

Komentarz

• robekcool
          RS
          • 2009
          • 2041
          • Octavia II (1Z3)
          • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

znaczy zamienił stryjek...
          www.k-mot.pl
          Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
          Autoholowanie.
          Robert Kulma

Komentarz

• lakatus
            Drive
            • 2006
            • 42

skrzynia nowa czy używka ?
            Podejrzewam problem z łożyskiem któregoś z biegów, ewentualnie łożysko na wałku głównym skrzyni biegów. Koszt łożysk niewielki w przeciwieństwie do robocizny.
            Systemy alarmowe

Komentarz

• arunia
              Drive
              • 2009
              • 48

skrzynia używana ale podobno była rozebrana i naprawiona ale widzę że to sciema była konkretna.czyli faktycznie zamienił stryjek siekierkę na kijek.ciekawe ile pojeżdzę na tej skrzyni ?
              CHUDY

Komentarz

• Viniu
                Rider
                • 2008
                • 517

arunia, a ile dałeś za skrzynie ?? I czy zostawiłeś starą w rozliczeniu ?? W Bytomiu Odrzańskim firma życzy sobie 1200 jesli zostawisz starą.. Dają miesięczna gwarancję :diabelski_usmiech Tylko z Wawy to jednak kawałek drogi :|
                Pozdrawiam

Komentarz

• arunia
                  Drive
                  • 2009
                  • 48

dałem 1300 i starą wzieli w rozliczeniu bo jeszcze na niej zarobią cwaniaczki jak szukałem skrzyni to prawie wszyscy chcieli starą
                  CHUDY

Komentarz

• Viniu
                    Rider
                    • 2008
                    • 517

Ja bym domagał się usunięcia ewidentnej usterki w ramach gwarancji.

BTW. Rozmawiałem jakiś czas temu (kiedy podejrzewałem u siebie sprawę nitów) z wlaścicielem firmy z Bytomia... oni sprzedają również regenerowane skrzynie jednak oryginalnych nitów nie zastępują śrubami ale nitami własnej produkcji. Ponoć na ok. 300 sprzedanych skrzyń do 1.6 (VAG) mieli tylko jedną reklamację. Ponadto rozmawiałem z serwisem ASO w Zielonej Górze i tam niestety serwis nie podejmuje się wymiany nitów na śruby bo ponoć te śruby potrafię również zawieźć
                    Pozdrawiam

Komentarz

• chrypo
                      Drive
                      • 2009
                      • 42

siema koleszko mam ten zam problem co ty i od 2 lat olej to i jezdzij mi to sie pojawiło z kolei przy samym wymianie sprzegła i powiedziałem sobie ze ni hu.. nie bende wymieniał jeszcze raz no i tak 2 lata mineły i nic a 54 tys km zrobiłem

Komentarz

Pracuję...